Logo firkantet.png
Untitled-7.png

ByggeTV

I byggebransjen florerer det forskjellige løsninger og alternativer. Det er vanskelig å balansere mellom godt håndverk, nye produkter og kundens ønsker, sier Morten Hofstad som er faglig leder i Byggeveiledning og som står bak ByggeTV.

Skjermbilde 2020-11-07 kl. 13.13.37.png

 Foto: Byggeveiledning

Som håndverker eller byggherre er det vanskelig å sortere ut hva som er riktig informasjon. Vi drukner i oppussingsprogrammer på TV, og det blir bare flere og flere som blogger eller legger ut sine egne oppussingstips på sosiale medier.

Jeg prøver å lære mine barn om å kunne sortere ut hvor kilden kommer fra på nettet, sier Morten. Hvem har sagt det? Er det basert på forskning? Hvem stod bak publiseringen? Det er ikke lett å finne riktig og god kilde på nettet. Jeg har selv vært medvirkende til dette, som programleder/prosjektleder for flere tv-programmer. Når jeg i ettertid ser hva jeg var en del av gjør det vondt i magen, alt skulle gå så fort og godt håndverk ble ikke prioritert. Det viktigste var at det så bra ut på TV.

- Det meste som vises er utdatert

Jeg har fulgt med på diverse forum på nettet, sett youtube-kanaler, insta og tv-programmer over lang tid. Sett hva folk spør om, hvilke løsninger som blir foreslått, og hvilke løsninger som blir brukt. For meg er dette rett og slett komedie. Jeg har 30 års erfaring som tømrer, og ser på meg selv som en god og allsidig håndverker. Det er klart jeg har gjort mye rart selv i løpet av alle disse årene, men jeg har brukt mye tid og penger på å holde meg oppdatert på alle forskrifter, lover og endringer i bransjen, derfor er det frustrerende å se på alt dette. Det meste som blir vist og foreslått på nettet er utdatert, man viser til løsninger som var godkjente for 10 -20 og 30 år siden. Vi lever i 2020, vi må bygge slik det skal gjøres i dag, sier Morten..

Lanserer nå ByggeTV

I Norge bygges og pusses det opp for hundre vis av milliarder hvert år. Vi ønsker nå og være en bidragsyter til riktig informasjon, og lanserer nå ByggeTV.  I vårt eget "Snekkerverksted" vil vi lage det meste av innholdet. Her vil vi ukentlig gi ut informasjon og veiledning om krav, lover, løsninger og produkter.  Vi vil også reise ut å gjøre intervjuer og besøke forskjellige prosjekter.  

De siste 10 årene har jeg jobbet som instruktør mot byggebransjen. Jeg har kurset opp tusen vis av håndverkere innen Byggebransjens våtromsnorm og Teknisk forskrift.  Derfor har jeg blitt en forkjemper for enkle og trygge løsninger sier Morten. I stedet for ansvarsfraskrivelse liker jeg å si til mine kursdeltager "Slik gjør du det". Derfor ønsker jeg å lage TV som har dette som tema. Da med å lage egne "oppussingsprogram" som faktisk viser hvordan det skal gjøres i henhold til alle lover og krav. Der vi forteller om hvorfor kravet er der, og hvordan det skal oppfylles.

Tips og forslag til innhold

For at vi skal kunne lage godt innhold trenger vi også tips og forslag til hva folk lurer på. Det viktigste for oss når vi nå skal lage ByggeTV er at all informasjon og råd vi gir ut skal være dokumenterte sier Morten. Det betyr at svaret skal være basert både på forskning og testing. Jeg håper flest mulig vil se på dette som en kanal for riktig informasjon.

Mitt hovedfokus er å løfte bransjen. Jeg ønsker ikke å henge noen ut eller fremstå som bedreviter. For mange år siden sa en eldre byggmester til meg - Morten, den dagen du sier du er utlært kan du bare slutte. Det har jeg tatt med meg, og hvor mer jeg lærer jo mer skjønner jeg at jeg har å lære.